Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Bezlepková velikonoční nádivka s Psylliem a Kurkumou

Velikonoce nám ťukají na dveře a hospodyňky již vymýšlejí, jaké pokrmy budou o velikonočních svátcích připravovat pro své milé strávníky. V mnoha rodinách bývá tradičním gastronomickým zážitkem tzv.: Velikonoční nádivka – lidově řečeno: Hlavička.

Proč se velikonoční nádivce říká: Hlavička?

Do velikonočních nádivek se dřív běžně přidávalo jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso. Telecí často pocházelo z hlavy — proto se dodnes nádivce říká hlavička. Nebo také sekanina či řežábek. Popravdě, ne každý je ochoten takové masové přísady akceptovat, že?

V současné době se velikonoční hlavička připravuje na mnoho osvědčených způsobů, a my si dnes  představíme recept, kde nic z těchto tradičních masových hlavičkových přísad nebude, ale naopak jde o odlehčenou, zdravou a hlavně bezlepkovou variantu  této oblíbené velikonoční pochoutky.

Upečte si letos na Velikonoce zdravou,  skvěle stravitelnou bezlepkovou hlavičku, velikonoční nádivku.  

Bezlepková velikonoční nádivka s Psylliem a Kurkumou

RECEPT:

Dvě možnosti postupu: 

V prodejně se zdravou výživou, buď koupíme 6 středně velkých bezlepkových bagetek, nebo si upečeme vlastní bezlepkový základ. Upečení vlastního bezlepkového základu není na přípravu nijak složité a ani časově náročné, a hlavně  máte přehled, co vše je v pečivu obsaženo.   V prodejně se zdravou výživou, pořiďte také Psyllium a Kurkumu – bude potřeba do receptu. 

Ingredience:

Domácí bezlepkový základ:

  • 400 g bezlepkové mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 400 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa

Celou směs tohoto bezlepkového základu smícháme tak, aby vzniklo  středně- řídké těsto, vložíme na pečící papír a pečeme při 160st. cca 30minut.

Další ingredience:

  • 500g vepř. šunky v celku nebo např. 2 uzená kuřecí stehna
  • 250 g listového špenátu
  • 2 hrsti kopřiv
  • 2/3 lžičky kurkumy (úžasné koření,které má silné protizánětlivé, antioxidační a protinádorové účinky)
  • 2 lžíce psyllia (rozpustná vláknina, která vzniká vyčištěním obalů semen jitrocele indického. Má nízkou kalorickou hodnotu, pouze 195 kJ (46 kcal) ve 100 g. )
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy receptu:

  • šunku v celku či kuřecí stehna, dáme vařit cca na 30min (vývar si ponecháme na později)
  • uvařené maso nakrájíme na kostičky
  • do vývaru přidáme kurkumu(dodá krásnou žlutou barvu)
  • spaříme čerstvě natrhané kopřivy a společně se špenátovými listy pokrájíme na kousky
  • Psyllium zalijeme 200 ml vlažné vody a necháme nabobtnat – náhrada za vajíčka!
  • bezlepkové bagetky nebo domácí upečenou bezlepkovou směs, pokrájíme na kostičky, zalijeme vývarem z masa, aby se pěkně nasákla chuť a šmak z vývaru:o)
  • do nakrájemných bagetek následně přidáme ostatní přísady: maso, špenát, kopřivy, již naboptnalé psyllium, osolíme, opepříme,  muškátový oříšek a celou směs lehce promícháme
  • promíchanou směs vložíme na pečící papír, a upečeme do zlatova ve vyhřáté troubě cca při 180st. přibližně 30-40minut, zkrátka do té doby, dokud není nádivka pěkně zlatavá…

Nádivku můžete servírovat teplou s bramborem k obědu, nebo studenou např. k večeři. Takto připravená velikonoční nádivka je zdravá, lehká a určená jak pro celiaky, tak i pro běžné strávníky.

Přejeme zdravé  Velikonoce a napište nám, jak se vám tato tradičně-netradiční nádivka povedla :o)

 

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!