Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Homocystein nenápadný zabiják

Poslední dobou se naší společnosti otevírají témata o kterých se dříve buď nevědělo, nebo nechtělo vědět či nebylo vhodné je veřejně rozebírat. Témata, která se týkají geneticky upravovaných potravin, nezdravých uzenin, škodlivých přídatných látek ve stravě jako je Aspartam či Glutamát, negativní vliv farmaceutického průmyslu na naše životy.

Jedním z takových témat je i látka se kterou bych vás alespoň obecně seznámila. Látka o které se také dříve příliš nehovořilo, až nyní, v době ve které tyto informace díky některým statečným jednotlivcům vyplouvají napovrch, se veřejnost dozvídá co jí bylo záměrně tajeno. O jakou nebezpečnou látku jde?…

Homocystein

Jednoduchá aminokyselina obsahující síru, která se vyskytuje v buňkách a tělesných tekutinách živých organizmů a vzniká jako mezičlánek v důležitém biochemickém cyklu lidského nitrobuněčného metabolismu – jako vedlejší produkt metabolismu bílkovin. Konkrétně vzniká rozpadem esenciální aminokyseliny methionu…

Tato toxická aminokyselina byla identifikována již v roce 1932 a do povědomí vědecké veřejnosti se dostala teprve v roce 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci homocystinurie – výskyt homocysteinu v moči. V našem článku se však budeme věnovat homocysteinu samotnému…

Jak homocystein negativně působí na náš organizmus?

Při poruše metabolismu dochází k hromadění homocysteinu v buňkách, přechází do krve a vyvolává některá poškození. Je toxický a značně agresivní. V případě, že náš metabolismus není nijak poškozen a pracuje správně, se homocystein okamžitě metabolizuje na neškodné látky…

Proč se však nyní změnil na zákeřného zabijáka?

Homocystein tu s námi je od pradávna. Biochemický cyklus homocysteinu tedy není nic nového, máme ho geneticky zakódován v těle a je společný všem savcům.

Ovšem pozor! Chemický cyklus proměny homocysteinu vznikl miliony let dříve než lidský rod, a proto není schopen se přizpůsobit novodobým nárokům, které působí na náš lidský organizmus tak aby nám neškodil. Náš současný životní styl, naše nezdravé stravování, nedostatek vitamínů je této škodlivosti na vině.

Výrazné zvýšení podílu živočišných bílkovin ze kterých homocystein vzniká a poklesem příjmu 3 nesmírně důležitých vitamínů: B6, kyseliny listové a B12, které homocystein přetvářejí na neškodný, vzniká v metabolismu homocysteinu trvalá porucha, která se prohlubuje s věkem v podobě chronické intoxikace organismu. Navenek se tato porucha projevuje civilizačními onemocněními a to zejména srdečně-cévními chorobami, či zánětlivými procesy v těle.

Dle všech indicií jde o celosvětový problém, který je však řešitelnější více než se zdá…

Jak předcházet intoxikaci organismu škodlivým homocysteinem?

  • úpravou životosprávy i stravy samotné obohacené o vybrané vitamíny B komplexu a kyseliny listové !!!
  • omezením příjmu živočišných bílkovin
  • dodržováním střídmosti ve stravování
  • navyšování antioxidační kapacity organismu
  • sledování charakteristiky acidobazicity ve stravě

Jak již bylo výše uvedeno, to co nebezpečný homocystein přetváří na neškodný jsou vitamíny B6, B12 a kyseliny listové, proto pro zachování zdraví věnujte pozornost těmto opravdu účinným vitamínům!!!

Doporučuji tuto vitamínovou kombinaci:

  • B komplex – 1-2x denně (společně s jídlem) současně kombinovat s multivitaminem s antioxidanty
  • Omega-3 – 2x denně
  • Lecitin s vitamínem E – 1-2x denně

Závěrem Vám prozradím, co konkrétně pro mě bylo impulzem k napsání tohoto článku. Vše odstartoval rozhovor na DV TV s panem primářem Karlem Erbenem, primářem poradny pro civilizační choroby ve FN Královské Vinohrady v Praze.

Zde se podívejte na video rozhovor: Mudr. Erben pro DV TV s moderátorkou Danielou Drtinovou

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!