Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Jablka, jablíčka, jabka aneb…Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?

Uzrály nám jablka na malé jablůňce. Je to holka šikovná:o)

Minulý rok jsem neměla čas je zpracovat, a tak se jich spoustu vyházelo. Letos jsem si řekla, že se nic vyhazovat nebude. Ale co tedy s jablky, když je všechny nelze zkonzumovat za čerstva? Jako malá jsem měla velmi ráda jablečnou přesnídávku. Samotnou, a nebo s piškoty. Volba zpracování jablek byla jasná. Udělám domácí bio jablečnou přesnídávku. Děti budou nadšené a my dospělí si také pochutnáme…

Jak udělat domácí jablečnou přesnídávku?… Je to jednoduché, zdravé bez éček a příjemně zábavné…Pojďme na to…

Co potřebujete…

  • jablka nejlépe domácí chov :o) nestříkaná prostě BIO
  • cukr (krystal bílý, nebo třtinový) – nebo bez cukru(vhodnější je pak sladší odrůda jablíček)
  • vanilkový pudink (nebo bez pudinku)
  • velký hrnec a trochu vody na podlití.

Postup přípravy domácí jablečné přesnídávky…

  • jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců
  • oloupaná jablka, nakrájíme na čtvrtky
  • vezmeme větší hrnec a zaplníme jej jablky až po okraj a přikryjeme pokličkou
  • jablka podlijeme 5cm vody  (ne více, aby přesnídávka nebyla řídká)
  • jablka povaříme do změknutí (cca 20-30min)
  • rozmixujeme do hladka
  • do rozmixované jablečné kaše přidáme cukr (pokud cukr nechcete nebo nemůžete, nedávejte)
  • následně do kaše můžete nebo nemusíte, přidat půlku sáčku vanikového pudinku, rozmíchaného v troše vody (kaše se více zahustí, chytne mírně vanilkovou chuť)
  • no a to je vše…
  • jablečnou přesnídávku plníme ještě horkou! do vyvařených skleniček s vyvařenými víčky
  • pečlivě zavíčkujeme 

Sterilizace? Ano, například takto …

V troubě

Sklenice naplníme, zalijeme vroucím nálevem a uzavřeme. Naskládáme na plech s vyšším okrajem (asi 4 cm). Sklenice se nesmí dotýkat. Dáme do trouby a zalijeme asi do 2–3 cm horkou vodou. Neměla by však být vroucí, protože by neprohřáté sklenice mohly prasknout. Troubu předehřejeme na 150°C, spodní i vrchní ohřev, vložíme plech se sklenicemi a zahříváme 15 min. Po této době přepneme na spodní ohřev, snížíme teplotu na 100° C a ohříváme dalších 20–25 min.
Po zavaření vyndáme sklenice a otočíme je na utěrce dnem vzhůru. Po vychladnutí otočíme zpět a poťukáme nehtem na víčko, mělo by vydávat jasný zvuk, ne dutý – to by znamenalo, že není dobře zavařená.

Pak vychladíte a chladné uložíme buď do lednice, nebo do sklepa či chladné místnosti. Odtud si přesnídávky odebírejte dle chuti a nálady…

Co s oloupanými slupkami od jablek? Rozhodně nevyhazovat…

Po slupkou je nejvíce vitamínů, zdraví prospěšných látek a vůbec byla by to velká škoda…

Jablečné slupky totiž obsahují velké množství vitamínu C !, ale také …

  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • jablečné polyfenoly…mocné antioxidaty!!!
  • karoten
  • nenasycené mastné kyseliny a důležitou vlákninu

Slupky z oloupaných jablek usušte a připravte si doma lahodný a zdravý nápoj…

  • slupky usušte v troubě či sušičce a uschovejte v čisté, uzavíratelné nádobě
  • k přípravě šálku jablečného nápoje postačí hrst sušených slupek
  • přelijeme vařící vodou a přidáme cukr či med, nebo jen tak bez slazení, případně citron nebo limetku
  • do nápoje můžete použít i  bylinky- meduňku, heřmánek… 

A víte že?…

je vědecky prokázáno, že loupání jablek působí velmi pozitivně na soustředění a pro vystresované a deprimované jedince je to přímo balzám pro duši…:o)

Takže loupání zdar a depresi nazdar!

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!