Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Přepuštěné máslo aneb fenomén ve zdravé kuchyni…

V poslední době se stále častěji ke zdravé přípravě pokrmů využívá znovuobjevené fenomenální přepuštěné máslo. Přepuštěné máslo znaly již naše babičky a hojně jej využívali nejen v kuchyni. Přepuštěné máslo je zdravý, vody zbavený samotný tuk, který se nepřepaluje, a vydrží dlouho uskladněn bez známky žluknutí.

Podle ájurvédské medicíny se přepuštěné máslo nazývá-Ghee(Ghí). Vzhledem ke krátkém názvu, využiji tento název v dalším popisu jeho předností …

Proč je Ghí, tak kvalitní?

Ghí je oproti klasickému máslu mnohem kvalitnější, a to proto, že neobsahuje vodu(ta se během procesu výroby přepuštěním), zcela odpaří a máslo se následně při použití v kuchyni nepřepaluje.

Klasické běžné máslo obsahuje až 16% vody. Právě voda a bílkoviny způsobují u klasického másla známé žluknutí. Proto můžeme Ghí skladovat dokonce i při pokojové teplotě.

Jaké jsou zdravotní účinky Ghí?

Ghí jak již bylo výše zmíněno procesem přepuštěním ztrácí veškerou vodu, čili se následně jedná o bezvodný mléčný tuk, který obsahuje mastné kyseliny s krátkými řetězci(pamatujete?…již jsem zmiňovala v předchozím článku o klasickém másle)…a právě tyto krátké řetězce mají blahodárné účinky na zánětlivé procesy ve střevech. Ghí totiž snižuje překyselení žaludku a obnovuje žaludeční sliznici.

Obsahuje kyselinu máselnou, která má protivirové a protirakovinné účinky a kolem 5% konjugované kyseliny linolové, disponující rovněž účinky proti rakovině.

„Ghíčko“, jak je mazlivě nazýváno u spotřebitelů je skutečně fenomén nejen ve zdravé kuchyni. Má bohaté využití i jako základ pro různé hojivé masti. Příznivě působí na rozpraskanou pleť a přispívá, stejně jako sádlo k hojení jizev po operacích. V kosmetice se také využívá na pleťové masky

Posiluje celkově organismus, podporuje pamět a mozkovou činnost a prodlužuje život.

Jste nachlazení? Vyzkoušejte tento tip využítí “Ghíčka”:

“Na sinusitidy a nachlazení spojené s rýmou je vhodné aplikovat nahřáté ghí z kapátka do každého nosního otvoru v počtu 3-4 kapek (vleže se zakloněnou hlavou, vhodné po předchozím napaření.”

Podle starého spisu je „ghí dobré pro oči, správné trávení, krásu, životní sílu a paměť, jakož i dlouhověkost. Chrání tělo před nemocemi.“

  

Jak si doma vyrobit přepuštěné máslo – Ghí?

Postup:

  • zajistěte si kvalitní máslo
  • nakrájejte na kousky a vložte do hrnce se silnějším dnem(máslo se nesmí přepálit)
  • máslo rozpustíte a stále mícháte
  • začne se tvořit světlá pěna, vysrážená bílkovina
  • teplota by neměla přesáhnout 80°C
  • celý proces přepouštění másla trvá max. 1/2hodinky

Výsledkem je máslo bez vody a s příznivější skladbou mastných kyselin, přičemž právě nízká teplota rozpouštění nezbavuje produkt žádných pro organismus potřebných látek.

Přepuštěné máslo je nejlepším tukem na osmažení řízků…Vyzkoušejte letos na Vánoce. Když už budete hřešit, tak zdravěji a chutněji, protože „Ghíčko“ nejen, že je zdravé, je i chuťově velice lahodné :o)

 

Pro praktickou představu se mrkněte na mé originál natočené video s postupem výroby:

 Jak vyrobit přepuštěné máslo-Ghí

 

 

 

 

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!