Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Rakytník řešetlákový aneb jak jsem vařila marmeládu…

Skončily letní prázdniny, děti usedly do školních lavic a máme tu září. Prázdninové měsíce jsou nenávratně pryč, ale nevadí, přichází slunné plodné září, které co do hojnosti zrání ovocných plodů na zahrádkách hraje prim. Zrají nám zdravá jablka, hrušky, švestky, maliny, ale také méně známé plody a tím jsou plody nádherně syté oranžové barvy, úžasně zdravého keře zvaného: Rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides).

Rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides) je bujný, rychle rostoucí a dlouhověký keř (dožívá se dokonce až 100let!) a na pěstování je velmi nenáročný. Plody Rakytníku řešetlákového obsahují tolik zdraví prospěšných látek a vitamínů, že pokud jej budete pravidelně konzumovat, váš imunitní systém bude radostí skákat kankán a děkovat vám, za tak bohaté a poctivé dávky vitamínů a to zejména a především vitamínu C. Plody mají totiž 10x více vitamínu C než pomeranč a studie uvádějí, že denní doporučenou dávku vitaminu C pokryje jedna jediná bobulka.

Oproti jiným rostlinám se dají u rakytníku použít všechny jeho části, tj. kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo. Rakytníkový olej byl používán ruskými kosmonauty jako vitamínový doplněk a ochrana před zářením. 

Rakytník však obsahuje nejen bombastickou céčkovou nálož, ale také i ostatní užitečné vitamíny. Jaké to jsou?

Vitamín A

-samozřejmě nejdůležitější vitamín pro zdravé oči, čisté vidění (brání proti šerosleposti), podporuje srávný vývoj buněk sliznic, kostí a podporuje krvetvorbu. Karotenoidy v něm obsažené způsobují krásnou sytě oranžovou barvu plodů.

Rostlinnými předstupni vitamínu A, čili karotenoidy se na rozdíl od „hotového vitamínu“ nemůžete předávkovat, neboť se zvyšujícím se příjmem se jejich vstřebávání snižuje. Pouze se může stát, že vaše kůže se zabarví více do oranžova, ale právě tento fígl s karotenoidy je využíván, třeba v kosmetice u samoopalovacích krémů. Pravidelnou konzumací plodů Rakytníku řešetlákového budete mít zrak jako rys, ale navíc si pořídíte opálení jak od moře a ještě k tomu ušetříte za samoopalovák :o)

Áčko je tedy nesmírně zdravé a zajímavé. A zajímavá je i další perlička pro pány. Vitamín A, jenž je obsažen v plodech rakytníku dokonce významně podporuje tvorbu spermií. Což je v dnešní době, rozhodně k zamyšlení:o)

Vitamín D

-zdravé srdce! má příznivý vliv a ochranný vliv na kardivaskulární systém, dále také příznivě ovlivňuje hladiny cukru v krvi, takže blahodárně působí zejména u diabetiků(ovšem pokud nemají nasazenou antikolagulční léčbu – ředění krve). Déčko působí preventivně proti nádorovému bujení a to hlavně v oblasti střev. Chrání před autoimunitními onemocněními – Crohnovou chorobou a také roztroušenou sklerózou. Vitamín D získáváme ze slunečního svitu a toho v zimě a na podzim mnoho není. Rakytník nám krásně déčko dodá a jeho konzumací posilujeme obranyschopnost svého organizmu před podzimním a zimním nachlazením a virózami.

Rutin

-zdravé žíly a cévy… nejen tedy ve vysokém množství v pohance, ale teď už víte, že také v Rakytníku řešetlákovém najdete opravdu vysoké dávky rutinu!

Vitamínů které obsahují bobule rakytníku je bezpočet …vitamín K, vitamíny B-komplexu, flavonoidy, pectin, silice, třísloviny, oleje, minerály a spoustu dalších pro naše zdraví prospěšných látek.

Rakytník zatočí i s depresí…

Ano, je to tak! Málokdo totiž ví, že plody rakytníku obsahují velký podíl alkaloidu hippopheinu, který je v těle přeměňován na serotonin velmi důležitý hormon, který chybí mnoho lidem trpící depresí. Pokud tedy ve svém okolí máte známého, který se potýká s depresí, hned máte tip na vhodný a zdravý dárek…

 

Praktické rady…

  1. Pokud chcete pěstovat Rakytník řešetlákový a chcete sklízet zdravé bobulky, musíte si pořídit samčí i samičí keřík. Samčí má více pupenů, ale v zahrádkářství vám samozřejmě poradí. Lépe dva kluci na jednu holku a blízko u sebe :o)
  2. Slunné stanoviště, sklízet konec srpna, nepřezrálé plody, na podzim keře zastřihovat rychle rostou, takže byste mohli mít za chvíli na zahradě obra…
  3. Sklízení je dost časově i psychicky náročné, protože keře mají velmi ostré zákeřné trny, ale obrňte se trpělivostí, pro zdraví je potřeba něco obětovat. Doporučuji vzít větvičku pěkně oběma rukama a střídavě otrhávat, jde to rychleji…nebo větvičky s plody ostříhat dát do mrazáku a nechat zmrznout a pak plody jednoduše oklepat a je to bez práce a píchanců. Ale čerstvé plody jsou zdravější, než zmrzlé…

Jak jsem vařila domácí rakytníkovou marmeládu…

Z rakytníku můžete zpracovat vše, listy kořen, ale přece jen bobule jsou nejsnadnější na zpracování.Rakytníkovou šťávu na odšťavňovači zpracujete v cukuletu, samozřejmě nejlépe následně v poměru 1:1 s přídavkem cukru, jinak budete přímo překyselení.

Ovšem natrhat rakytníkové bobulky je o život. Trny jsou velmi ostré a nesnesitelně píchají do rukou, ale pokud chcete vitamínovou bombu, musíte trny jednoduše  ignorovat. Takže na domácí  zdravou rakytníkovou marmeládu potřebujete:

2kg …zralé bobulky Rakytníku řešetlákového

2kg …cukru krystal

2 sáčky Gelfixu 1:1na hodně kyselé ovoce

Plody rakytníku omyjeme, důkladně povaříme, směs propasírujeme, přidáme Gelfix dle návodu a nakonec cukr (je potřeba hodně, jelikož rakytník je velmi kyselý)…nakonec jsem přidala půlku vanilkového pudinku, ten je důležitý! chuť je pak zajímavější…Pudink je třeba řádně rozmíchat, aby se neutvořily hrudky…

Uvařenou marmeládu ihned vlijeme do připravených skleniček, obrátíme víčkem dolů na 2 minutky, aby se víčko pěkně chytlo a to je vše …

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!