Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Vymazlená šípková marmeláda z Kamenné Lhoty

Září je čas zrání, čas sběru…čas šípků.

Ačkoliv asi naše babičky a dávní předkové netušili, jaké konkrétní vitamíny šípky obsahují, věděli naprosto přesně, že šípky jsou skutečně super zdravé, a proto je sbírali do foroty jako zdroj cenných vitamínů pro dlouhé zimní období. Zdravé šípky byly vždy sbírány a upravovány na mnoho způsobů. Pro přípravu čajů, vařily se z nich marmelády, připravovalo lahodné víno, nebo třeba i šípková omáčka. Dnes si šípkový čaj, šípkovou marmeládu, omáčku, dokonce i šípkové víno, můžeme koupit v supermarketu nebo lékárně.

Proč ale nespojit příjemné s užitečným?

Vyražte si na podzimní procházku, nasbírejte pár šípků, třeba jen do igelitky, když nebude po ruce košíček a  připomeňte si staré dobré recepty podle kterých, tvořily šípkové dobroty naše babičky.

Také já se chytla šípkové vlny a rozhodla jsem se letos sběr červených šípků využít pro vytvoření vynikající, zdravé a trochu pozapomenuté: šípkové marmelády. A co vy? Zkusíte místo klasické rybízovky o Vánocích natřít linecká kolečka šípkovou marmeládou? Je totiž ještě úžasnější než rybízová…

Pokud ano, zde je postup, jak si místo drahé kupované marmelády s konzervanty a aditivy, vytvořit snadno svojí „echt“ domácí vymazlenou šípkovou marmeládu…

Něco málo orientačně…Kde šípky rostou?

Planá růže šípková (Rosa canina) je půvabný keř, rostoucí často na okrajích pastvin, luk a polí. I ze zahrady šípky můžete sbírat! I takzvané ovocné růže jsou nejen krásné, ale jejich šípky mají stejný obsah cenných, léčivých látek, jako šípky růže plané.

Nejlepší je tedy sbírat šípky- bio, mimo silnici, v čistém životním prostředí

Jak a kdy je vhodné šípky sbírat?

Právě teď! Září, říjen je jejich čas. Šípky je třeba sbírat dobře vyzrálé, ale ne přezrálé! Obsah vitamínu C pak klesá. Nicméně pro výrobu šípkové marmelády můžete použít i šípky, které přešly mrazem, obsahují více cukru a lépe se rozvařují.

Proč jsou šípky tak zdravé?

  • šípky obsahují vitamín C ve velmi silné koncentraci: 200 až 500 mg vitaminu C ve 100 g dužniny! To je až desetinásobek, nežli mají citrony. Šípky jsou tímto hodnotnější a levnější, než když si koupíte předražené vitamíny v lékárně!
  • kromě vitamínu C obsahují i množství karotenů – provitaminů A a vitaminy skupiny B. 
  • jsou bohaté na prospěšné organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky. 
  • najdeme v nich i velké množství cenných minerálních látek, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.
  • jde o lokální plodinu, která má tradičně český původ a sezónnost. Dle odborné literatury je dokonce doloženo, že se u nás šípky sbíraly již v neolitu! Pro organismus středoevropana tedy nejsou šípky ničím novým či exotickým – naopak.
  • náš šípek je tzv. evropským rakytníkem řešetlákovým, který narozdíl od našeho českého šípku pochází ze Střední Asie nebo z Kavkazu a také obsahuje výjimečné množství vitamínu C.

Vymazlená šípková marmeláda z Kamenné Lhoty

Potřebujete:

  • zralé šípky (moje šípky byly nasbírány v čistém prostředí vesničky Kamenná Lhota ležící u přírodního parku Jistebnická vrchovina)...čili šípky jsou v bio kvalitě
  • množství? – podle toho kolik chcete skleniček 500g – 1Kg stačí na 4-5kleniček  od jogurtu
  • pokud chcete marmeládu jen jako chuťovku …1kg šípků bude stačit
  • cukr krystal
  • čisté skleničky s víčky na zavařování, nejlépe od jogurtu
  • cukr podle chuti…ochutnejte v průběhu vaření, a tak jak vám bude šípková marmeláda chutnat, tolik cukru dejte…

Postup: 

  • přípravu šípkové marmelády si užijte. Nespěchejte…
  • šípky propláchněte nejprve v sítu.
  • v některých receptech se doporučuje každý šípek rozříznout a vydlabat zrníčka s chloupky.
  • nesmysl! Příliš pracné a zcela zbytečně! Bohatě postačí, když šípky očistíte řezem od bubáka(zbylý květ) a odřízněte také stopku. Je to sice trošku pracnější, šípek po šípku, ale jde to rychle.
  • takto očištěné šípky, nasypejte do hrnce zalijte do třičtvrtě vodou a pěkně povaříme do změknutí.
  • měkké šípky, rozmixujte ponorným mixérem do téměř hladké kaše a jde se na propasírování (pokud máte šípkovou marmeládu příliš hustou, přilejte do ní trochu horké vody, půjde vám lépe pasírovat)
  • teprve nyní do hotové čisté propasírované šípkové marmelády(vypadá jak hustá rajská omáčka) nasypete cca 4:1 množství cukru a za promíchávání a mírném probublávání opatrně povaříte.
  • pozor, ať se nepřichytí!

Ochutnejte zda je pro vás šípková marmeláda dost sladká, popřípadě přidejte více cukru, nebo zakápněte citrónem či limetkou pro okyselení. Marmeláda je hotová! Nalejete ještě horkou do čistých, vyvařených skleniček, pečlivě zavíčkujete čistým víčkem a…

Sterilizujte…

Nakonec skleničky obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Šípková marmeláda se hodí, jak pro namazání na pečivo, tak do jogurtů, ale hlavně je výborná na promazání lineckého cukroví. Letošní Vánoce, tak místo klasické rybízové marmelády využijte tradičně-netradiční šípkovou marmeládu a uvidíte, že vám linecké bude chutnat výtečně.

 

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!