Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Máslo, nebo margarín? Aneb k problematice nezdravých potravin

Ptáte se, jak můžeme na stránce o zdravém stravování psát o něčem tak nezdravém, jako je máslo? Otřepanou frází, že neexistují nezdravé potraviny, ale jen nezdravé množství vás asi neuspokojím, ale je to tak. Mnoha lidem rostlinné tuky nechutnají a na obyčejný chlém namazaný pravým máslem nedají dopustit. A nemusí jít jen o otázku, zda máslo nebo margarín, každý z nás má svou chuťovou slabou stránku, se kterou je velmi těžké bojovat.

Víte, co je prvotním impulsem pro vznik všech poruch příjmu potravy? Obsese jídlem. Nezdravé přejídání, řešení stresu nebo psychických potíží jídlem, ale i až histerické počítání kalorií a hlídání každého snědeného sousta jsou nebezpečnou cestou.

Vše s rozumem

Přepadne-li vás chuť na svačinu jako od babičky, poddejte se jí za předpokladu, že jste předchozí den nepodlehli vůni švestkových buchet a o víkendu se nechystáte na kachnu se zelím. Myslete i na to, že tuky jsou přirozenou a důležitou součástí vyváženého jídelníčku a doplníte-li vytoužené máslo žitným chlebem a krájenou zeleninou, okamžitý nárůst hmotnosti vám nehrozí.

Domácí je domácí

V současné době je snad jedním z nejdiskutovanějších témat cena másla, která neustále roste. Vedle popularity domácí výroby a trendu „vím, co jím“, je i toto nejspíš jedním z důvodů, proč má video návod výroba domácího másla, jenž pro naši facebookovou stránku vytvořila Petra Fenclová, už 719 000 shlédnutí a přes 17 000 sdílení.

Rozhodně vás nechci nabádat k nezřízenému konzumování živočišných tuků, ale vlastní rukou ušlehané máslo ochucené čerstvými bylinkami za jeden malých chřích stojí.

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!