Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Chutně, zdravě a bez masa – tofu recepty, které vás potěší 1.díl

Není to tak dávno, co se roztrhl pytel s chutnými a levnými recepty v podání televizní superstar Ládi Hrušky. I přes to, že upřímně nepochybujeme o chutnosti jeho výtvorů, podobnou gastronomickou show nemáme v plánu. Proto předem oznamujeme, že v našich receptech nenajdete ani ceny potravin a dokonce ani kuřecí kůžičky – i když ty ještě zvažujeme :). Naše tofu recepty si zakládají primárně na kvalitě potravin a rychlosti, ale v úvahu bereme samozřejmě i cenovou dostupnost pro všechny nadšené „vařilky“ a „vařily“. Je přece v našem zájmu, aby našimi recepty nepohrdl ani Pepek námořník!

Tofu recepty nejen pro vegetariány

Milujete maso a právě teď se chystáte odejít z našich stránek? Nemusíte, tofu totiž není jen pro vegetariány, ostatně to dokazujeme i u nás v redakci. Součástí pestrého jídelníčku by měla být i bezmasá jídla a tofu je jedna z možností. Proto čas trávený čtením tohoto článku berte právě jako investici do vašeho zdraví!

 

Každé tofu chutná jinak

Možná jste někdy v životě tofu vyzkoušely a opravdu se to nedalo jíst. Ano, i to se může stát. Velkou roli totiž hraje značka (doporučujeme SUNFOOD) a druh, který si vyberete. Na výběr je tofu natural, uzené, česnekové, marinované, bylinkové, s řasou, lahůdkové a určitě spousta dalších, na které jsme zapomněli.

Důležité je se nebát experimentovat a najít si to své „nej“. Osobně mi nejvíce chutná tofu s řasou, uzené, marinované a dobře ochucené natural, naopak bych nedoporučil bylinkové. Ale vyzkoušejte je sami, každému chutná něco jiného!

Dost řečí, jdeme na první tofu recept!

Na rozjezd si připravíme Tofu s rýží, slunečnicovým semínkem, kurkumou a zeleninou. Přemýšlel jsem, že bych tento recept nazval nějakým honosným názvem, ale nakonec jsem to vypsal, abyste se dobře orientovali :).

 

Co budeme potřebovat:

  • natural tofu
  • rýži
  • slunečnicová semínka
  • cibuli
  • kurkumu
  • olivový olej
  • sůl
  • oblíbenou zeleninu

 

Postup přípravy

Nejdříve si dáme vařit rýži, nejlépe natural, která má nejnižší glykemický, proto po ní vydržíme nejdéle sytí. Nevýhodou je, že se poměrně dlouho vaří. Osobně preferuji rýži jasmínovou, nebo basmati.

Na olivovém oleji si orestujeme slunečnicová semínka. Jsou dvě možnosti, buď je před vařením namočíme cca na 4 hodiny, nebo je orestujeme rovnou ze sáčku. Výhodou namáčení je, že uvolní živiny a jsou tak pro naše tělo přínosnější, výhodou restování přímo ze sáčku je, že lépe chutnají.

Semínka si poté necháme „okapat“ od oleje na ubrousku a pustíme se do restování.

Nejdříve na olivové oleji osmahneme cibulku a poté přidáme na kostičky nakrájené tofu. Směs osolíme a zasypeme kurkumou. Když vidíme, že se na tofu začíná vytvářet kůrka, přidáme opražené slunečnicové semínko a necháme prohřát. Nakonec přidáme na pánev rýži, promícháme a dochutíme.

Servírujeme s pořádnou porcí vaší oblíbené zeleniny.

Jak vidíte, tento recept je lehký jako pírko a rychlý jako blesk. Zabere vám 20-30 minut a chutná naprosto božsky. Dobrou chuť!

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!