Stiskněte enter pro zobrazení výsledků nebo esc pro zrušení

Pravda o překyselení organismu, kdy vyhraje zdravý rozum

V oboru zdravého životního stylu se v poslední době vede vážný spor mezi dvěma tábory. Jeden zastává názor, že člověk může být překyselený a má to závažné zdravotní následky. Proto je pro něj vhodná alkalická dieta. Druhý tábor říká, že člověk nemůže být překyselený a už vůbec z toho nemůže být rakovina. Oba tábory se opírají a studie a „fakta“ a člověk nemá šanci z dostupných informací poznat, kde je pravda. Proto je tu článek opírající se o zdravý selský rozum.

Alkalická dieta pro a proti

Odpůrci alkalické diety mají dva hlavní argumenty, proč nemůže dojít k překyselení organismu a tvrdí, že jídelníček při překyselení organismu je jen reklamní trik, jak z lidí vylákat peníze. V tomto článku se podíváme na to, proč k překyselení dojít může a vezmeme to z širší perspektivy, která ukazuje na opomenutá fakta. Zastánci toho, že k překyselení dojít nemůže, resp. že alkalická dieta nemůže ovlivnit pH v těle, článek zřejmě odmítnou. Proto podotýkám, že se jedná o můj názor, který jsem si udělal na základě dostupných informací a z vlastních zkušeností. Následně doporučuji dál pátrat a udělat si svůj názor selským rozumem.

Chybné předpoklady

Existují dva hlavní důvody, proč nemůžeme stravou ovlivnit pH a tedy překyselení organismu, které se opírají o studie.

  • Tělo si kyselost prostředí ovlivňuje samo
  • Přijímaná strava nemůže ovlivnit pH organismu

Pojďme se na to podívat z širší perspektivy. Je pravda, že zdravý organismus si pH prostředí upravuje (na mě) poměrně složitým mechanismem, na kterém se podílí hlavně ledviny a hydrogenuhličitanové ionty. Zdravé tělo tento chemický proces zcela jistě má, ale kdo je dnes zdravý? Ledviny potřebují ke správné funkci dostatek vody, a pokud se dlouhodobě vystavujeme mírné dehydrataci, zcela jistě se sníží jejich účinnost. Stres, nedostatek pohybu a tím zvýšené množství toxinů v těle ze stravy. Dále také stopové množství léků a antibiotik a toxiny z okolí. To vše našim orgánům rozhodně neprospívá. A zde už vysvítá, proč to píši.

Zdravý člověk nemůže být překyselený, ale informace o překyselení organismu nehledají většinou zdraví lidé. Zcela jistě tedy k překyselení dochází u široké masy populace a není to jen stravou, špatně fungujícími orgány a látkovou výměnou, ale k tomu se dostaneme.

Druhý argument je, že není důkazně prokázáno, že potraviny můžou ovlivnit pH organismu. Naopak se investovalo do studií proti tomuto tvrzení. Stejně jako se dělají studie, že geneticky modifikované potraviny nemůžou mít na tělo žádný vliv. Pojďme se na to opět podívat ze širší perspektivy. Překyselení organismu z pohledu evoluce.

Evoluce lidí!

Ptáte se, jak souvisí evoluce a překyselení organismu? Věříte v evoluci? Je poměrně uznávaná širokou masou veřejnosti. Faktem je, že Homo Sapiens se z nás stal díky dvěma faktorům – výrazné změně prostředí a změně skladby stravy. A ano, zde je to poměrně jasně vidět. Lidský genom se změnil díky změně klimatu (vylezli jsme z pralesa) a mozek nám narostl díky změně stravovacích návyků (papání rybiček, mořských škeblí a plodů moře). Když prostředí a strava dokáže tak mocně ovlivnit geny člověka a jeho vývoj, vede to můj selský rozum k zamyšlení, jak je možné, že strava a prostředí nemohou změnit pH organismu? Rozhodnutí nechám na vás.

Překyselená je celá planeta

Prostředí je kyselejší a kyselejší, stačí zmínit hnojiva a chemické prostředky, které překyselují půdu, půda pak překyseluje vodu a tak stále dokola. Zde jsou starší data pro vývoj kyselosti v ČR. Každý známe pojem „kyselé deště“. Kyselé deště vznikají reakcí vody s oxidem uhličitým, kterého vypouštíme do ovzduší v globálním měřítku stále více. Voda překyseluje oceány a nejdůležitější článek biodiverzity v mořích (korály) rychle odumírá. Schválně se podívejte na vývoj pH dešťové vody v průběhu let:

1970 – pH 5,2

1984 – pH 4,1

1995 – pH 4,0

A teď si tipněte z kolika procent vody je složeno lidské tělo? No jasně, nejste hlupáci, je to přibližně 70%.  Představte si, že pijete stále kyselejší a kyselejší vodu, která je pro nás životně důležitá, protože z ní vyrábíme krev, která zásobí celé naše tělo. A teď mi řekněte, opravdu strava nemůže ovlivňovat pH těla? Pokud tedy máte překyselený organismus, zaměřte se na to, jakou vodu a z jakého zdroje pijete. Je to nejpravděpodobnější příčina překyselení.

Překyselení a růst rakoviny

Smutná zpráva je, že každý pátý člověk na západě má, nebo bude mít, nádorové onemocnění. Není prokázáno, že překyselení by vedlo ke vzniku rakoviny, ale je prokázáno, že v kyselém prostředí roste nádor rychleji a lépe. Dokonce si kolem sebe kyselejší prostředí vytváří.

Nádor a cukry!

Když už jsme u rakoviny, stejně jako urychluje růst nádoru kyselejší prostředí, tak se nádorové buňky velmi dobře živí také cukrem, který přímo žerou. Není proto divu, že zaznamenáváme raketový nárůst rakovinotvorného bujení (asi to nebude jen včasnou diagnostikou). Vezmeme-li selským rozumem v potaz kyselejší pH vody a rostoucí spotřebu cukrů, je jasno. Prostě nebuďte kyselí a šetřete s cukrem, jen vám to prospěje.

Jak poznám, že jsem překyselený?

Každý jsme trochu kyselý. Je to přirozené, někdy se kysele i tváříme. Určitě vám nepomohou pH testy na moč. Díky moči totiž ledviny vylučují „přebytečnou kyselost“, takže je logické, jak test dopadne. Obzvlášť po ránu bude mít kyselou moč skoro každý. Otázka je, proč to vlastně potřebujeme vědět?

Jestli to řešíte kvůli zdravotním komplikacím, je jediným správným řešením zajít ke specialistovi, případně na vyšetření krve, které vám zajistí buď v nutriční poradně, nebo zdarma u vašeho obvodního lékaře. Pokud nechcete absolvovat žádná vyšetření, přidejte do stravy více zásadité zeleniny a je to :).

Svět vápnem neposypeme

Je jasné, že kyselost vody v moři a v řekách asi skokově nezměníme, stejně jako nezlepšíme statistiku nárůstu počtu nádorových onemocnění, ale co dělat můžeme, je více se starat o sebe a o to, co jíme. Přestože teorie o překyselení organismu má své studie a odborníky, kteří se na tomto tvrzení také velmi slušně živí, není dobré ho, i se zmíněným množstvím přijímaných cukrů, zbytečně házet za hlavu. Vždy hledejte více zdrojů a nebojte se změnit názor, když zjistíte lepší argumenty (země už také není placatá). Věřte svým smyslům a hlavě…

Potřebujete alkalickou dietu?

Pravděpodobně ne. Z výše uvedeného pro mě sice vyplývá, že pokud může strava ovlivnit genetickou výbavu, může stejně dobře ovlivnit pH těla, ale hlavní prim na překyselení má voda a naše tělo samotné. Pokud tělo nefunguje, protože jsme ve stresu, potřebujeme víc než jen dietu proti překyselení.

Každý člověk má svůj metabolismus a univerzální návody vám nemusí fungovat. Pokud chcete zjistit více o tom, jak jste hydratovaní, jaký je stav vašeho metabolismu a hlavně pár tipů jak zlepšit svůj jídelníček, využijte akční cenu a zajděte do nutriční poradny. Sám jsem tím prošel a stojí to za to!

Líbil se vám tento článek? Sdílejte ho na sociálních sítích!